Weboldalunk felújítás alatt áll!

Hamarosan jelentkezünk az aktuális tartalommal, addig is türelmüket kérjük, vagy vegye fel velünk a Kapcsolatot!

Biztonságos közlekedés-program gyerekeknek

Talán az egyik legfontosabb feladata a szülőnek, pedagógusnak, közlekedési szabályokat oktató felnőtteknek, hogy mielőbb beavassák a gyermekeket a biztonságos közlekedés rejtelmeibe: akár gyalog, akár kerékpáron, akár tömegközlekedési eszközzel indulnak útnak féltett csemetéink.

Miért kezdjük már ilyenkor korán?

  • Most még fogjuk a gyerekek kezét, körülnézünk helyettük, együtt kelünk át a zebrán, de előbb-utóbb el kell engednünk őket.

A kisgyerekkorban elsajátított biztonsági szabályok megóvják később is őket!

Hogyan zajlik a közlekedés-program?

  • A közlekedéskultúra fejlesztéséért rengeteget kell tenni, folyamatosan kell a gyermekek képességeit fejleszteni, tanítani kell őket mindaddig, míg ezek a közlekedés szabályok alapképességgé válnak, rögzülnek a gyermeki agyban.
  • A gyerekeknek már egészen pici korban el kell sajátítani a legalapvetőbb közlekedési szabályokat, hogy fel tudjanak készülni azokra a hatásokra, amelyek a közutakon érik őket. Az alapvető baj az, hogy a gyerekek nem vesznek részt a közlekedésben, hiszen reggel beültetjük őket az autóba, az óvoda előtt kiszállnak, délután pedig ugyanez ismétlődik meg. Később, amikor nem kísérjük őket, nem tudják, hol kell átmenni az úton, mikor kell megállni, biciklivel közlekedve mikor kell elsőbbséget adni, vagy netán megállni. A programmal az a célunk, hogyha kilép az utcára, legyen fogalma a közlekedés alapszabályairól.
  • Ennek elérése érdekében a gyermekeket folyamatosan bombázni kell a közlekedési szabályokkal, tudnivalókkal, különféle feladatok megoldására kell ösztönözi őket, amelyekkel a szabályokat megerősíthetjük. Az ismeretátadáson túl a gyakorlás változatos módszereivel és eszközeivel biztosíthatjuk a szabályok felismerését, gyakorlását.
  • A KRESZ szabályait játékos formában kell megtanítani, az életkori sajátosságoknak megfelelő módon megismertetni, hangsúlyozva azok betartásának fontosságát.
  • Ebben a korban (6-7 évesen) játszva tanulnak a legkönnyebben. A tananyag a gyerekek számára könnyen befogadható, hiszen minden foglalkozáson rengeteg szemléltető eszközt használunk, szinte teljes valójában eljátsszuk a közlekedési helyzeteket. A foglalkozásokon egy rendőr is segítségünkre van, gyakran érkezik az oviba villogó autóval, rendkívül nagy sikert aratva ezzel a gyerekek között.

Miből áll ez a program?

  • A program megkezdésekor egy szintfelmérést végzünk az adott csoportban, hogy a közlekedési ismeretek tudásának mélységéről meggyőződhessünk, és a kezdetektől a különbözőségeket kiegyenlíthessük, azonos szintre hozzuk a gyermekek között.
  • Az óvodás korosztály oktatását a gyalogos közlekedésben való részvétel előkészítésével kezdjük, mely folyamat során a legalapvetőbb fogalmakkal, forgalmi helyzetekkel, közúti táblákkal ismertetjük meg őket.
  • A közlekedési táblák, szabályok ismertetése során, a gyalogos közlekedés szabályainak megerősítése kapcsán jutunk el a kerékpáros közlekedés biztonságos kivitelezéséhez.

Mit kell tudni erről a programról?

- Ez a program egy 15 alkalmas tanfolyam, mely szeptembertől január végéig, és februártól májusig tart

- Hetente 1x 45 percben, az adott óvoda torna termében, vagy a részünkre bocsátott vmelyik óvodai szobában zajlik

- A gyerekek egy színes, 28 oldalas munkafüzetet kapnak

- Az oktató egy pontosan, óráról órára kidolgozott, a Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály által jóváhagyott tananyagot ad le- Oktatói Kézikönyv.

- Eszközeink:

színes bemutató kártyák: kresz táblák, helyzet-, jelenetképek, közlekedésben részt vevők kisképen, nagyképeken

közlekedési életképek óriás ponyván: út, természeti kép úttal, járdával, erdővel, közút, vasúti életkép

közlekedési táblák plexiből,

játékok: kisautók, kistáblák, , autós szőnyeg,

mobil kresz-park,

- Korosztály: nagycsoportos óvodásoknak; (6-7 éves kortól)

Kolyok KreszA KÖLYÖK-KRESZ egy új, az óvodai oktatás keretein belül indítható Közlekedési program, mely oktatás a folyamatosság elvének betartásával elmélyíti a biztonságos közlekedés szabályait, és egyben fejleszti a gyerekek helyes tájékozódását ebben a gyors és kusza világban.

 

A szabályokat nem lehet nem tudni, ha a gyermekünket biztonságban szeretnénk tudni!

Nem elég egyszer elmondani, a szabályokat, az ismereteket ismételni, gyakorolni, megerősíteni kell.

Ezt pedig egy hosszú, folyamatos, a gyerekek életének részévé váló izgalmas „mese” biztosíthatja.

 

A program készítője a Vidám Kölykök Közhasznú Egyesület a Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya támogatásával.

 

Fő támogatónk:

AUDI Hungária Zrt – Győr

Audi Logo